+36 30 196 8672 info@yourwebsite.hu
Html5

W3C ajánlás lett a HTML 5.2

A webes szabványok kidolgozásával és karbantartásával foglalkozó World Wide Web Consortium (W3C) a napokban jelentette be, hogy a legvégső, “ajánlás” állapotba léptette a HTML specifikáció legújabb kiadását. Ezzel a többek között egy új elemet és több plusz attribútumot is bevezető HTML 5.2 hivatalosan is webes “szabvánnyá” vált.

A friss specifikáció egyik legnagyobb újítása a <dialog> elem bevezetése, aminek segítségével – nem túl meglepő módon – dialógusokat tudnak deklarálni a HTML oldalak. A dialógusok ezek után egyetlen metódushívással jeleníthetők meg, rejthetők el, és akár modálissá is tehetők, amely esetben bezárásukig a felhasználó az oldal más elemeivel nem léphet interakcióba.

Ezen kívül a HTML5.2 lehetővé teszi a Payment Request API-t hasznosító fizetős tartalmak egyszerű beágyazását az oldalba, és utasíthatja arra a böngészőt, hogy egy linken kattintáskor ne árulja el a céloldalnak a hivatkozó biztonságos lap címét. Ugyanakkor megszünteti a korábbi <menu>, <menuitem> és <keygen> elemek támogatását.

Érdekesség, hogy mostantól formálisan is érvényesnek számít a <style> elemek a <body> szekcióban történő elhelyezése, amit már időtlen idők óta támogattak a böngészők és használtak az oldalak, mindeddig azonban hivatalosan érvénytelen szerkezetet képezett.

A HTML 5.2 további újdonságairól itt lehet részletesen olvasni. Az új verzió kiadásával egy időben a W3C egyébként bejelentette a specifikáció következő verziója, a HTML 5.3 első vázlatának elérhetővé válását is, ami egyelőre azonban csak igen kevés és marginális változást tartalmaz.