Github Microsoft–dyn–fullwidth

Megveszi a Microsoft a GitHub-ot

A Microsoft a mai napon egy, gyakorlatilag minden szoftverfejlesztő szempontjából nagy horderejű bejelentést fog tenni. Redmond ugyanis fel fogja vásárolni a világ legnagyobb kódtárát, a GitHub-ot.

Legalábbis ezt állítja anonimitást kérő forrásokra hivatkozva a Bloomberg ügynökség, aminek információi szerint az egyezség már meg is született a két cég között, és hétfőn már csak a formális bejelentésre kerül sor. Microsoft a felvásárlás révén sokkal közelebbi és közvetlen kapcsolatba kerülhet majd a fejlesztőkkel.

Az idén éppen 10 éves GitHub már évek óta a világ legnépszerűbb és leglátogatottabb kódtárát képezi, amit ráadásul rengeteg nagyvállalat – köztük maga a Microsoft is – használ. A szolgáltatásban kezelt repok száma az utóbbi időben már meghaladta a 80 milliót is, a rajta aktívan dolgozó fejlesztők száma pedig erősen közelít a 30 millió felé.

A GitHub-ot már két évvel ezelőtt is 2 milliárd dollárra értékelték, de a kódtár befolyása azóta csak nőtt – így vélelmezhetően a Microsoft még ennél is több pénzt fizet majd érte.

HIVATALOS: a Microsoft hétfő este – az előrejelzésnek megfelelően – hivatalosan is bejelentette a GitHub felvásárlását. A cég a kódtárért nem kevesebb, mint 7.5 milliárd dollárt fog fizetni.